Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać. Nastepnie dodawać po jednym żółtku, po każdym krótko ubić. Dodać kakao i wymieszać do połączenia sie składników. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką ( nie ubijać) Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20cm. Piec w 180st ok 20-30min do suchego patyczka.
Gotowy biszkopt wystudzić. Przekroić na 3 równe blaty. Każdy blat nasączyć słabą herbata lub wodą z cytryną. 600ml śmietanki ubić na sztywno. Na koniec dodać cukier puder i krótko miksować. Dodać mascarpone i ubić na gladką masę. Nasączony blat biszkoptu posmarować częścią śmietany. Na to porozrzucać pokrojone w kostkę truskawki i przykryć drugim blatem. Na to analogicznie kolejną porcję śmietany i pokrojone truskawki. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu. Gotowy tort posmarować pozostałą smietaną. Wyrównać.
W rondelku 100ml śmietanki Łaciata doprowadzić do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Gotową zimną polewę wylać na wierzch tortu pozwalając by czekolada swobodnie spłynęła. Na wiech układać pokrojone w plasterki truskawki zaczynając od zewnątrz a kończąc na środku tortu. Udekorować swieżą miętą. Pyszne i bardzo efektowne :)
Śmietanka musi być dobrze schłodzona
Dodaj komentarz