Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub nasmaruj ją oliwą.
Udka umyj i osusz. Pozostaw skórę i kości. Brukselkę umyj, osusz i pokrój na pół.
Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj syrop klonowy, oliwę z oliwek, musztardę dijon, mielony czosnek, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn.
Natrzyj udka marynatą, dokładnie pokrywając całe mięso.
Ułóż udka na przygotowanej blasze do pieczenia. Obok udek ułóż brukselkę.
Piecz przez 35-40 minut, aż udka będą dobrze upieczone. Skórka ma być złocista i chrupiąca. W razie potrzeby, użyj termometru do mięsa, aby upewnić się, że wewnętrzna temperatura osiągnęła 75°C.
Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Przed podaniem ozdób natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj komentarz