Udziec z indyka z kluskami leniwymi

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,3 kg udźca z indyka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 pęczek tymianku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina

Kluski:

  • 1 jajko
  • 250 g twarogu Mazurski Smak tłusty
  • 100 ml maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 150 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 słoik żurawiny

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj marynatę do mięsa. Do miski przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj miód, musztardę, majeranek, ole i paprykę ostrą mieloną. Wszystko dokładnie wymieszaj.



Krok 2

Udziec obtocz dokładnie w marynacie, a następnie zawiń i obwiąż sznurkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso obsmaż na oleju w brytfannie z obu stron. Dodaj czerwone wino, bulion i gałązki tymianku tak, aby mięso było przykryte. Mięso duś przez 1,5-2 godziny. Co jakiś czas obracaj mięso, aby równomiernie się gotowało. Jeśli masz możliwość, to za pomocą termosondy sprawdzaj temperaturę mięsa w środku - ma ona osiągnąć 80°C).



Krok 3

Przygotuj kluski. W misce wymieszaj twaróg, żółtko, maślankę i mąkę. Białko ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy. Stolnice obsyp mąką. Z ciasta uformuj rulony i pokrój je na mniejsze kluski. Gotowe kluski odstaw na bok i poczekaj, aż mięso będzie gotowe.



Krok 4

Po ok. 1,5 godziny, gdy mięso jest uduszone ugotuj kluski w osolonej wodzie. Gotowe kluski wypłyną na wierzch. W międzyczasie udziec wyjmij z naczynia i pokrój na plastry.



Krok 5

Mięso podawaj wraz z kluskami leniwymi. Danie polej także sosem winnym z mięsa i udekoruj żurawiną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.