Przygotuj marynatę do mięsa. Do miski przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj miód, musztardę, majeranek, ole i paprykę ostrą mieloną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Udziec obtocz dokładnie w marynacie, a następnie zawiń i obwiąż sznurkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso obsmaż na oleju w brytfannie z obu stron. Dodaj czerwone wino, bulion i gałązki tymianku tak, aby mięso było przykryte. Mięso duś przez 1,5-2 godziny. Co jakiś czas obracaj mięso, aby równomiernie się gotowało. Jeśli masz możliwość, to za pomocą termosondy sprawdzaj temperaturę mięsa w środku - ma ona osiągnąć 80°C).
Przygotuj kluski. W misce wymieszaj twaróg, żółtko, maślankę i mąkę. Białko ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy. Stolnice obsyp mąką. Z ciasta uformuj rulony i pokrój je na mniejsze kluski. Gotowe kluski odstaw na bok i poczekaj, aż mięso będzie gotowe.
Po ok. 1,5 godziny, gdy mięso jest uduszone ugotuj kluski w osolonej wodzie. Gotowe kluski wypłyną na wierzch. W międzyczasie udziec wyjmij z naczynia i pokrój na plastry.
Mięso podawaj wraz z kluskami leniwymi. Danie polej także sosem winnym z mięsa i udekoruj żurawiną. Smacznego!
Dodaj komentarz