Wegeteriańskie curry z ciecierzycą inspirowane Indiami

Autor:

Ewa Mazur

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy w zalewie
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty curry łagodnej
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • nać pietruszki lub kolendry

Przygotowanie

Przygotowanie

Wszystkie warzywa kroimy w średniej grubości paski.



Gotowanie

W garnku rozpuszczamy masło i wlewamy ciecierzycę razem z zalewą.
Dodajemy pokrojone warzywa oraz kukurydzę i dusimy całość około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pastę curry, przecier pomidorowy oraz doprawiamy całość solą i pieprzem.
Dusimy pod przykryciem aż papryka zmięknie.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Podajemy z chlebkiem naan lub tortillą pokrojoną w trójkąty i podpieczoną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.