Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami

Wyjątkowa sałatka, która świetnie smakuje i do tego pięknie wygląda. Jest w niej wszystko, co najlepsze - soczysty kurczak, słodkie brzoskwinie, kwaskowate maliny, słony twaróg i chrupiące orzechy!

Świetnie smakuje solo, ale można serwować ją także z podpieczoną bagietką.

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Fit

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 garście mixu sałat
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 50 g twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 1 garść malin
  • 1 garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyj, oczyść i dokładnie osusz. Posól i popieprz z obu stron. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż kurczaka, aż do zarumienienia. Przestudź i pokrój na plastry.



Krok 2

Brzoskwinie umyj, osusz i usuń z niej pestkę. Następnie pokrój ją na ćwiartki. Posmaruj każdą cząstkę owocu odrobiną oliwy z oliwek. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Owoce smaż przez ok. 2 min z obu stron. Z grillowanych brzoskwiń usuń skórkę.



Krok 3

Przygotuj dressing. W słoiczku połącz oliwę, miód, ocet, pieprz i sól. Zakręć słoik i dokładnie wymieszaj.



Krok 4

Twaróg pokrój w kostkę i posól.



Krok 5

Na talerz wyłożyć mix sałat, filet z kurczaka, zgrillowaną brzoskwinię, maliny, twaróg i posiekane orzechy włoskie. Sałatkę polej dressingiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.