Tort idealny na urodziny Twojego dziecka. Puszysty, delikatny smak, przełamany orzeźwiającymi sezonowymi owocami.
Kolorowe warstwy sprawiają, że ciasto prezentuje się bajecznie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
W misce wymieszaj cukier z herbatnikami. Dodaj roztopione masło. Tortownice lub spód formy do pieczenia wyłóż masą i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
Do dużej miski włóż śmietankę Łaciatą, cukier i zmiksuj. Dodawaj stopniowo jajka. Mieszaninę przelej do 3 miseczek, rozdziel po równo. Do pierwszej porcji dodaj roztopioną czekoladę i zmiksuj.
Tortownicę wyciągnij z lodówki i wyłóż na spód masę czekoladową. Wstaw do zamrażalnika na 10 min.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Do drugiej miseczki włóż łyżkę ekstraktu z wanilii. Zmiksuj. Wlej mieszaninę waniliową na czekoladową. Wyrównaj. Schładzaj ponownie, w zamrażalniku ok. 10 min.
Do ostatniej, trzeciej miseczki dołóż zmiksowane truskawki. Zmiksuj całość, aż do połączenia się składników. Wyłóż masę na wierzch ciasta. Piecz przez ok. 50 min. Żeby ciasto nie wypłynęło powinno stygnąć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ciasto ostygnie przełóż je do lodówki. Schładzaj całą noc.
Przed podaniem udekoruj owocami.
Dodaj komentarz