Włoska zupa Minestrone z makaronem

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 600 g dyni
  • 300 g pomidorów
  • 200 g marchewki
  • 200 g cukinii
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g kapusty białej
  • 200 g białej fasoli
  • 100 g zielonej fasolki
  • 100 g pora
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g makaronu
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę umyj i osusz. Usuń gniazdo nasienne. Z pomidorów oderwij szypułki. Dynię przekrój na pół i usuń z niej pestki. Piekarnik nagrzej do 200°C na tryb góra-dół z termoobiegiem. Seler i pietruszkę dokładnie umyj oraz obierz. Wszystkie warzywa przełóż do miski i skrop oliwą. Wymieszaj, a potem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30 minut. Odstaw do przestudzenia.



Krok 2

Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę, pora i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej większy garnek z oliwą. Dodaj marchew, cebulę, pora, cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka z warzywami. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę.



Krok 3

Smaż warzywa w garnku na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. Całość dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym. Dodaj także łyżkę masła. Duś pod przykryciem przez około 10 min. Cały czas co jakiś czas mieszaj.



Krok 4

Do garnka dodaj białą i zieloną fasolkę. Pieczone warzywa zdejmij z blachy i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, a następnie dodaj bulion. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą.



Krok 5

Ponownie zagotuj, przykryj i pozostaw na ogniu na ok. 25 min. Od czasu do czasu mieszaj. Dodaj makaron i gotuj, aż do jego miękkości. Pod koniec gotowania wyciągnij z zupy liście laurowe. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę. Smacznego!



Wskazówki

Pestki pozostałe po wydrążaniu dyni możesz ususzyć.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.