Dynię przeciąć pozbawić nasion i wydrążyć. Nasolić odwrócić do góry dnem i zostawić aż puści sok. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ją przez ok 15 min.
Paprykę oczyścić pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i dynię pokroić i podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Smażyć aż warzywa odparują. Ewentualnie odcedzić na sitku. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
Ziemniaki pokroić w plasterki i blanszować przez 10 min w osolonej wodzie. Sery zetrzeć na tarce (odłożyć 3 plasterki na wierzch). Pomidory pokroić w plasterki (również parę plasterków pokroić. Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać, doprawić przyprawami i napełnić nimi podpieczoną dynię.Zalać wszystko rozkłóconym jajkiem. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę i plasterki pomidorów. Przykryć górą dyni i zapiekać przez 20 min w 180 st. Zapiekankę zajadać wraz z "naczyniem" w którym się piekła. Smacznego!
Dodaj komentarz