Zapiekanki to królowe chłodnych pór roku - syte dania prosto z gorącego piekarnika. Dziś polecamy zapiekankę z dynią, mięsem mielonym, sosem beszamelowym oraz serem żółtym, która jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Co więcej, porcji wystarczy dla całej rodziny. Zdecydowanie warta wypróbowania!
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Cebulę i czosnek drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż około 2 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek, smaż 30 sekund i dodaj mięso. Przesmaż wszystko razem. Dodaj krojone pomidory i wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Gotuj około 10 minut bez przykrycia, aż sos się zredukuje. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie obierz dynię i usuń z niej pestki. Miąższ pokrój w cienkie plastry lub w drobną kostkę.
W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż razem około 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie powoli wlewaj mleko, a potem śmietankę. Cały czas intensywnie mieszaj (najlepiej trzepaczką) tak, aby nie powstały grudki. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu kilka minut, ciągle mieszając, aż sos będzie gładki, gęsty i puszysty.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Naczynie żaroodporne natłuść olejem. Następnie ułożyć w nim 2/3 kawałki pokrojonej dyni, wyłożyć mięso, a potem przykryj pozostałą dynią. Polej sosem beszamelowym i posyp startym serem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut, aż do miękkości dyni. Jeśli ser zacznie się zbyt mocno przypiekać, zapiekankę należy przykryć folią aluminiową. Smacznego!
Dodaj komentarz