Zapiekanka z mięsem mielonym i dynią

Zapiekanki to królowe chłodnych pór roku - syte dania prosto z gorącego piekarnika. Dziś polecamy zapiekankę z dynią, mięsem mielonym, sosem beszamelowym oraz serem żółtym, która jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Co więcej, porcji wystarczy dla całej rodziny. Zdecydowanie warta wypróbowania!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni (waga przed obraniem)
  • 700 g mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 g żółtego sera Gouda Mlekpol
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy

Beszamel:

  • 350 ml ciepłego mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 40 g mąki pszennej
  • 25 g masła Łaciate
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż około 2 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek, smaż 30 sekund i dodaj mięso. Przesmaż wszystko razem. Dodaj krojone pomidory i wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Gotuj około 10 minut bez przykrycia, aż sos się zredukuje. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.



Krok 2

W międzyczasie obierz dynię i usuń z niej pestki. Miąższ pokrój w cienkie plastry lub w drobną kostkę.



Krok 3

W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż razem około 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie powoli wlewaj mleko, a potem śmietankę. Cały czas intensywnie mieszaj (najlepiej trzepaczką) tak, aby nie powstały grudki. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu kilka minut, ciągle mieszając, aż sos będzie gładki, gęsty i puszysty.



Krok 4

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.



Krok 5

Naczynie żaroodporne natłuść olejem. Następnie ułożyć w nim 2/3 kawałki pokrojonej dyni, wyłożyć mięso, a potem przykryj pozostałą dynią. Polej sosem beszamelowym i posyp startym serem.



Krok 6

Zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut, aż do miękkości dyni. Jeśli ser zacznie się zbyt mocno przypiekać, zapiekankę należy przykryć folią aluminiową. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.