Portugalska zapiekanka z dorszem i ziemniakami

Pyszna i zdrowa zapiekanka rybna w stylu portugalskim. Oryginalnie do jej przygotowania używa się dorsza suszonego w soli, jednak ze względu na słabą dostępność tego produktu na rynku polskim można wykorzystać świeży filet z dorsza. Taka zapiekanka to idealna propozycja na piątkowy obiad.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g świeżego fileta z dorsza,
  • - 2 szklanki mleka Łaciate,
  • - 200 ml śmietanki kremówki Łaciata 30%,
  • - 100 g tartego sera Jantar Mlekpol,
  • - 6 średnich ziemniaków,
  • - 2 cebule,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - 1 marchewka,
  • - gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • - olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • - posiekany szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Filet z dorsza umyć i gotować przez około 10 minut w 1,5 szklanki mleka. Następnie usunąć ewentualne ości i pokroić w kostkę.



Krok 2

Ziemniaki obrać i pokroić w słupki (jak frytki). Podgotować w osolonej wodzie.



Krok 3

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Marchewkę pokroić w cienkie słupki.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.



Krok 5

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Dodać pokrojonego dorsza. Smażyć 5 minut, dodać ziemniaki i marchewkę. Zalać śmietanką i pozostałym mlekiem (0,5 szklanki). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać parmezanem.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 30 minut. Przed podaniem opcjonalnie posypać szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.