Pyszna i zdrowa zapiekanka rybna w stylu portugalskim. Oryginalnie do jej przygotowania używa się dorsza suszonego w soli, jednak ze względu na słabą dostępność tego produktu na rynku polskim można wykorzystać świeży filet z dorsza. Taka zapiekanka to idealna propozycja na piątkowy obiad.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Filet z dorsza umyć i gotować przez około 10 minut w 1,5 szklanki mleka. Następnie usunąć ewentualne ości i pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki (jak frytki). Podgotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Marchewkę pokroić w cienkie słupki.
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Dodać pokrojonego dorsza. Smażyć 5 minut, dodać ziemniaki i marchewkę. Zalać śmietanką i pozostałym mlekiem (0,5 szklanki). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać parmezanem.
Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 30 minut. Przed podaniem opcjonalnie posypać szczypiorkiem.
Dodaj komentarz