Zapiekanka z kalafiorem to wersja wegetariańska. Ser pleśniowy przełamie delikatny smak kalafiora i sosu serowego. Koniecznie spróbuj!
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Nastawiamy piekarnik na 180°C.
Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy mleko. Po zagotowaniu zdejmujemy rondel z ognia. Wrzucamy starty ser. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kalafior dzielimy na różyczki i blanszujemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy różyczki kalafiora i zalewamy całość przygotowanym sosem serowym. Na wierzchu kładziemy kawałki sera pleśniowego.
Pieczemy 20 minut.
Dodaj komentarz