Zapiekanka z ostrygami

Ostrygi są znanym afrodyzjakiem. Mają ogromne ilości cynku, są bogate w białko, a także posiadają liczne witaminy i minerały. Dodatkowo nie są zbytnio kaloryczne. Warto wypróbować je w wersji zapiekanej z makaronem i serem!

Znakomicie będą smakować z naszymi dipami śmietanowymi Mlekpol.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu rurki
  • 10 ostryg
  • 100 g tartego sera Gouda Mlekpol
  • 150 g mozzarelli Mlekpol w kostce
  • 1 ulubiony dip śmietanowy Mlekpol
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200°C.



Krok 2

Otwórz ostrygi i skrop je sokiem z limonki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.



Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Na dnie naczynia ułóż makaron, a następnie plasterki mozzarelli. Posól i pieprz. Dodaj ostrygi. Wierzch obficie posyp tartym serem.



Krok 4

Piecz przez ok. 10 min. Podawaj z ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.