Dorsz zapiekany pod puree z ziemniaków to pyszna, aromatyczna i wspaniale wyglądająca potrawa, która idealnie nadaje się na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Nie wymaga dużo pracy, ale wychodzi bardzo smaczna i ciekawa.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Robimy purée, dodając masło, mleko, kurkumę, słodką mieloną paprykę, pokrojony koperek i sól. Nastawiamy piekarnik na 190°C.
Robimy sos: śmietankę Łaciatą podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy masło i mąkę cały czas mieszając.
Mieszamy i gotujemy, a gdy sos zgęstnieje dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Rybę kroimy w średnią kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym. Układamy ją na dnie formy posmarowanej tłuszczem. Zalewamy sosem, a na wierzch kładziemy purée z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 190°C 50 minut.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-26 10:22:00
Pyszna zapiekanka!
Odpowiedz