Ziemniaczane rogaliki z marmoladą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ kg mąki pszennej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. marmolady
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę.



Krok 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać ziemniaki, masło, jajka, cukier puder i szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto.



Krok 3

Następnie rozwałkować, pokroić na trójkąty o dowolnej wielkości. Na każdy trójkąt nałożyć porcję marmolady, zwinąć i formować rogaliki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.



Wskazówki

Upieczone rogaliki można oprószyć cukrem pudrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.