Zupa grochowa z ciecierzycy

Zupa grochowa z ciecierzycy to typowa zupa zimowa. Gęsta i pożywna. W odróżnieniu od klasycznej grochówki groch zastąpiła tym razem z powodzeniem ciecierzyca. Smakiem przypomina tradycyjną grochówkę, jednak jest zdecydowanie delikatniejsza.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g ciecierzycy
  • - 150 g boczku
  • - 200 g kiełbasy śląskiej
  • - 200 g ziemniaków
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 1 por
  • - 2 l wody
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 1 garść suszonego lubczyku

Przygotowanie

Krok 1

Moczymy w wodzie ziarna cigrochecierzycy i pozostawiamy je w niej na noc.



Krok 2

Osączoną ciecierzycę zalewamy świeżą wodą i gotujemy razem z pokrojonym na mniejsze kawałki boczkiem, do uzyskania przez ciecierzycę miękkości.



Krok 3

Obieramy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy z boczkiem. Dodajemy również liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy przez 20 minut.



Krok 4

Kiełbasę kroimy na mniejsze części i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę do zupy, przyprawiamy całość do smaku. Dekorujemy lubczykiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.