Zupa koperkowa z ziemniakami to pyszne danie. Chociaż koper dostępny jest na rynku przez cały rok, jednak na wiosnę zupa ta smakuje zdecydowanie najlepiej. Można ją serwować na obiad, ale też na inne, wyjątkowe okazje.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, po czym umieszczamy je w garnku z bulionem drobiowym. Dodajemy suszone grzyby i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy lekko koperek. Następnie dodajemy go do zupy i gotujemy przez 5 minut.
Do garnka z zupą wlewamy śmietanę, wcześniej rozmieszaną z zupą, doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy kolejne 5 minut.
Do zupy dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone na połówki jajka. Danie podajemy na gorąco.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-09 09:21:00
Z chęcią bym zjadła taką zupkę :)
Odpowiedz