Zupa koperkowa z ziemniakami

Zupa koperkowa z ziemniakami to pyszne danie. Chociaż koper dostępny jest na rynku przez cały rok, jednak na wiosnę zupa ta smakuje zdecydowanie najlepiej. Można ją serwować na obiad, ale też na inne, wyjątkowe okazje.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l naturalnego bulionu drobiowego
  • - 1 marchewka
  • - 3 grzyby suszone
  • - 5 ziemniaków
  • - 1 pęczek kopru
  • - 1 łyżka masła Łaciate
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 250 ml śmietany Łaciata 18%
  • - 2 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, po czym umieszczamy je w garnku z bulionem drobiowym. Dodajemy suszone grzyby i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 2

Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy lekko koperek. Następnie dodajemy go do zupy i gotujemy przez 5 minut.



Krok 3

Do garnka z zupą wlewamy śmietanę, wcześniej rozmieszaną z zupą, doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy kolejne 5 minut.



Krok 4 

Do zupy dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone na połówki jajka. Danie podajemy na gorąco.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-09 09:21:00

Z chęcią bym zjadła taką zupkę :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.