Zupa krem z botwinki

Chcesz samodzielnie przygotować kostkę rosołową? Sprawdź nasz przepis. >klik<

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 ml bulionu
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 pęczki botwinki
  • 200 g śmietany Łaciata 12%
  • 20 g masła Mazurski Smak
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pora umyj, obierz i pokrój w talarki. Botwinkę posiekaj drobno.



Krok 2

Do garnka dodaj masło i oliwę. Rozpuść. Dodaj ziemniaki i pora. Smaż ok. 5-7 min na średnim ogniu. Dodaj botwinkę i smaż jeszcze ok. 5 min. Co jakiś czas mieszaj.



Krok 3

Bulion rozrób w gorącej wodzie. Dodaj do garnka i gotuj, aż do miękkości ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.



Krok 4

Zblenduj zupę na gładki krem.



Krok 5

Śmietankę zahartuj z częścią gorącej zupy. Dodaj do garnka. Energicznie wymieszaj, aż do połączenia się składników.



Krok 6

Przed podaniem zupę ozdób pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!



Wskazówki

Zupy nie musisz hartować po zblendowaniu. Zamiast tego, możesz przed podaniem ozdobić krem kleksem śmietany.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.