Domową kostkę rosołową możesz wykorzystać nie tylko do zup. Świetnie sprawdzi się w daniach na bazie ryżu, do potraw mięsnych, wszelkich zapiekanek lub jako dodatek do makaronu. W zamrażarce można ją przechowywać do 4 miesięcy.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy i por pokrój na drobne kawałki.
Natkę pietruszki oraz lubczyk posiekaj drobno. Ząbki czosnki przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz suszone grzyby. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez około 5 minut na niewielkim ogniu.
Przyprawy rozetrzyj w moździerzu lub krótko zmiel w młynku do kawy lub malakserze, tak aby powstały drobne kawałki, ale nie proszek.
Dodaj przyprawy do warzyw, zamieszaj i smaż przez minutę. Zalej całość 0,5 litra ciepłej wody oraz dodaj sos sojowy. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
Na sam koniec dodaj posiekaną natkę oraz lubczyk, zamieszaj, zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
Gdy masa ostygnie zblenduj ją na gładką konsystencję. Spróbuj i ewentualnie dopraw (masa powinna być dość słona). Przełóż do silikonowych pojemników na lód i wstaw do zamrażarki. Przed użyciem wystarczy kostkę rozpuścić w ok. 100 ml wrzącej wody lub dodać od razu do zupy. Smacznego!
Dodaj komentarz