Domowa kostka rosołowa

Domową kostkę rosołową możesz wykorzystać nie tylko do zup. Świetnie sprawdzi się w daniach na bazie ryżu, do potraw mięsnych, wszelkich zapiekanek lub jako dodatek do makaronu. W zamrażarce można ją przechowywać do 4 miesięcy.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 spory pęczek lubczyku (łodygi oraz liście)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 1 średniej wielkości por
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3-4 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy i por pokrój na drobne kawałki.
Natkę pietruszki oraz lubczyk posiekaj drobno. Ząbki czosnki przeciśnij przez praskę.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz suszone grzyby. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez około 5 minut na niewielkim ogniu.
Przyprawy rozetrzyj w moździerzu lub krótko zmiel w młynku do kawy lub malakserze, tak aby powstały drobne kawałki, ale nie proszek.
Dodaj przyprawy do warzyw, zamieszaj i smaż przez minutę. Zalej całość 0,5 litra ciepłej wody oraz dodaj sos sojowy. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając.



Krok 3

Na sam koniec dodaj posiekaną natkę oraz lubczyk, zamieszaj, zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
Gdy masa ostygnie zblenduj ją na gładką konsystencję. Spróbuj i ewentualnie dopraw (masa powinna być dość słona). Przełóż do silikonowych pojemników na lód i wstaw do zamrażarki. Przed użyciem wystarczy kostkę rozpuścić w ok. 100 ml wrzącej wody lub dodać od razu do zupy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.