Zupa truskawkowa z kardamonem i czereśniami

Pyszna zupa truskawkowa z kardamonem i czereśniami to propozycja na ciekawe, oryginalne danie. Warto jej spróbować zwłaszcza w sezonie – kiedy mamy dostęp do świeżych, słodkich, rozgrzanych słońcem owoców.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 500 g czereśni
  • 2 goździki
  • 3 nasiona kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • świeża mięta
  • płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki i czereśnie umyj oraz usuń z nich szypułki, pestki i ogonki.



Krok 2

Owoce przełóż do garnka. Dodaj cukier, goździki, kardamon, cynamon i imbir. Zalej wodą i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu.



Krok 3

Po tym czasie zagęść zupę mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Przed podaniem ozdób świeżymi listkami mięty i płatkami migdałowymi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.