Gotowanie to sztuka, ale nawet najlepszym zdarzają się drobne wpadki. Jedną z tych, których można uniknąć, jest uciekająca z garnka zawartość. Chyba każdemu z nas zdarza się czasem walczyć z zalaną kuchenką. Wystarczy chwila nieuwagi, niespodziewany dzwonek do drzwi, pilny telefon albo wciągający film, aby zapewnić nam długie minuty intensywnego szorowania. Zalana kuchenka może zdarzyć się każdemu — gotujący się ryż, ziemniaki czy mleko to najczęstsi „uciekinierzy”, ale na szczęście są sposoby, dzięki którym zapobiegniemy nieszczęśliwym wypadkom.
Jak gotować mleko, żeby nie wykipiało? Oczywiście, nie licząc najprostszej metody, czyli pilnowania garnka.
Poznaj proste sposoby, dzięki którym raz na zawsze zapomniesz o tym problemie.
1. Bardzo ważne jest odpowiednie podgrzewanie mleka. Po wlaniu do garnka, ustaw najmniejszą moc palnika i przykryj garnek pokrywką lekko ją uchylając. Jeśli szczelnie
przykryjesz garnek, mleko szybciej się zagotuje a tym samym proces kipienia będzie błyskawiczny. Warto także korzystać z pokrywek małą dziurką, czyli tzw. odpowietrznikiem, przez który będzie wydobywać się nagromadzona para wodna.
2. Żeby mleko nie wykipiało, należy posmarować brzegi garnka masłem. Zaczynając od poziomu płynu, aż po sam wierzch garnka należy wysmarować jego brzegi. W ten sposób mamy gwarancję, że mleko nie wykipi pod naszą nieobecność.
3. Jednym z najprostszych sposobów jest użycie drewnianej łyżki o długości większej niż średnica garnka. Położona w poprzek skutecznie rozprowadzi pęcherzyki powietrza odpowiedzialne za podnoszenie się zawartości ponad brzeg garnka. Ten trik sprawia, że podchodząca do góry zawartość garnka w postaci pęcherzyków powietrza zostaje automatycznie rozbita. Pamiętaj aby nie używać metalowej łyżki - zbyt szybko się nagrzewa i nie spełni swojego zadania.
4. Innym sposobem jest zastosowanie specjalnego krążka do gotowania mleka, tzw kipichron. Porcelanowy lub metalowy przedmiot, wystarczy umieścić w garnku. Dzięki niemu Mleko nie kipi momentalnie a sam krążek daje znak stukaniem, że mleko się gotuje.
5. Jeszcze inną opcją będzie zaopatrzenie się w specjalny garnek do gotowania mleka z podwójnym dnem. Posiada on otwór, do którego nalewa się wodę oraz specjalny korek zakończony gwizdkiem. Dzięki warstwie wody, mleko się nie przypali a gwizdek w porę uprzedzić o gotującym się mleku.
Dodaj komentarz