By wesprzeć młode umysły w trakcie szkolnej nauki, należy zapewnić uczniom odpowiednio zbilansowany posiłek.
Co powinno znaleźć się w szkolnym lunchboxie, by drugie śniadanie było pożywne, zdrowe i przede wszystkim smaczne?
Wystarczy pamiętać o kilku zasadach.
Komponując zestaw posiłków, warto zwrócić uwagę, aby były pełnowartościowe, sycące, różnorodne i zawierały wiele cennych dla zdrowia związków odżywczych.
Pamiętaj, że jedzenie wcale nie musi być idealne. Najważniejsze, by dziecko mogło zjeść wartościowy i smaczny posiłek.
Z jakich więc składników powinien się składać?
Zdrowe tłuszcze
Dadzą uczucie sytości na dłużej, umożliwią wchłanianie niektórych witamin, poprawią smak potraw.
Pamiętaj tylko, aby ze względu na ich wysoką kaloryczność podawać je z umiarem.
Co warto wybrać? Sięgnij po pestki dyni lub słonecznika, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce lub migdały.
Możesz połączyć je z sałatką, dodać do babeczek, przygotować z nich owsiane lub marchewkowe kule mocy albo po prostu dodać kilka sztuk do lunchboxa.
Białko
To jeden z podstawowych składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie białek daje wiele korzyści, zapewnia uczucie sytości na dłużej i m.in. wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Wyróżniamy białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe.
Białka pełnowartościowe – zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy we właściwych proporcjach – są to białka zwierzęce, znajdziemy je w rybach, mleku, mięsie, serach i jajach.
Białka niepełnowartościowe – zawierają znacznie mniej niezbędnych aminokwasów albo nie zawierają wcale co najmniej jednego z nich – są to białka roślinne znajdujące się m.in. w roślinach strączkowych, zbożach, warzywach i orzechach.
Jakie dania bogate w białko możesz zapakować na drugie śniadanie?
Polecamy wybrać nuggetsy z kurczaka, jogurt naturalny z owocami, jajka z cielęciną, naleśniki z serem lub warzywami czy koreczki serowe. Warto przygotować również warzywne placuszki z kurczaka, serniczki z patelni,
kanapki z serem żółtym i warzywami czy sycące kotlety z kalafiora.
Wybierając dania zwróć uwagę, aby były smaczne również na zimno.
Węglowodany
To przede wszystkim źródło energii i składników mineralnych. W codziennej diecie możemy je spożywać na wiele sposobów.
Co możemy zapakować do szkoły?
Postaw na klasykę - dobrym pomysłem będzie wspomniana wcześniej kanapka, najlepiej z pieczywa pełnoziarnistego. Możesz sięgnąć także po makarony, kasze albo ryż. Najlepiej w połączeniu z warzywami.
Dobrym pomysłem będą zdrowe i słodkie przekąski, na przykład pyszne batoniki lub ciasteczka owsiane bez pieczenia.
Owoce i warzywa
Dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa i owoce w każdej postaci będą zdrowym i kolorowym urozmaiceniem szkolnego lunchboxa.
Dodatkowo słodkie owoce najlepiej zastępują słodycze.
Możesz przygotować z nich sałatkę, sos do makaronu albo kaszy, pastę kanapkową lub pokroić na mniejsze kawałki, dodać do tortilli albo chrupać na surowo. Dobrym pomysłem będą także suszone owoce lub chipsy warzywne.
Wypróbuj nasz przepis na pyszne pieczone kotlety serowe z brokułami, chlebek dyniowy czy drożdżowe bułeczki ze śliwkami.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Postaraj się, aby jedzenie miało ładny zapach. Upewnij się, że lunchbox dla dzieci nie zawiera składników, które szybko się psują lub tracą na świeżości. Nie dawaj czegoś co będzie źle smakowało na zimno. Postaraj się urozmaicać posiłki, tak aby w miarę możliwości różniły się od siebie.
Przygotowywanie lunchboxów to sprawdzony sposób na zapewnienie dziecku dobrze zbilansowanych posiłków.
Takie pudełka śniadaniowe i lunchowe możesz przygotować wspólnie z dzieckiem. Smacznego!
Dodaj komentarz