Rodzaje i zastosowania różnych typu dyń.

Dynia makaronowa

To mała dynia pochodząca z Japonii. Jak sama nazwa mówi, świetnie zastępuje makaron.

  • niewielka i podłużna.
  • waga to 1-1,5 kg.
  • kolor skórki - pomarańczowy, żółty, a nawet zielonkawy.
  • smak dyni makaronowej nie wyróżnia się niczym szczególnym. Najważniejsza jest jej konsystencja. Ugotowany miąższ rozpada się, tworząc nitki, które wyglądem przypominają makaron.
  • lepiej nie używać do zup, deserów i innych dań
  • Najlepiej sprawdza się jako główny składnik zamiennik makaronu spaghetti

Dynia piżmowa

  • kształtem przypomina gigantyczną gruszkę.
  • ma różne kolory i konsystencje - zielonkawe, poprzez żółte, po złocistopomarańczowe.
  • miąższ nie ma włókien
  • ma słodkawy smak.
  • ten rodzaj dyni idealny jest do wszystkiego: ciast, deserów, a nawet koktajli

Japońska kabocha

Kolejna dynia z rodowodem z Japonii. Jej skóra zawsze jest zielona.

  • wnętrze jest pomarańczowe.
  • posiada najsłodszy smak.
  • miąższ bez włókien.
  • nie jest odpowiednia do zup, sosów i innych słonych dań.
  • idealnie sprawdza się jako baza deserów - serniki, muffiny i ciasteczka

Przepisy na dania z dyni znajdziecie poniżej:
https://najlepszewkuchni.pl/przepis/dynia/

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.