Rodzaje i zastosowania różnych typu dyń.
Dynia makaronowa
To mała dynia pochodząca z Japonii. Jak sama nazwa mówi, świetnie zastępuje makaron.
- niewielka i podłużna.
- waga to 1-1,5 kg.
- kolor skórki - pomarańczowy, żółty, a nawet zielonkawy.
- smak dyni makaronowej nie wyróżnia się niczym szczególnym. Najważniejsza jest jej konsystencja. Ugotowany miąższ rozpada się, tworząc nitki, które wyglądem przypominają makaron.
- lepiej nie używać do zup, deserów i innych dań
- Najlepiej sprawdza się jako główny składnik zamiennik makaronu spaghetti
Dynia piżmowa
- kształtem przypomina gigantyczną gruszkę.
- ma różne kolory i konsystencje - zielonkawe, poprzez żółte, po złocistopomarańczowe.
- miąższ nie ma włókien
- ma słodkawy smak.
- ten rodzaj dyni idealny jest do wszystkiego: ciast, deserów, a nawet koktajli
Japońska kabocha
Kolejna dynia z rodowodem z Japonii. Jej skóra zawsze jest zielona.
- wnętrze jest pomarańczowe.
- posiada najsłodszy smak.
- miąższ bez włókien.
- nie jest odpowiednia do zup, sosów i innych słonych dań.
- idealnie sprawdza się jako baza deserów - serniki, muffiny i ciasteczka
Przepisy na dania z dyni znajdziecie poniżej:
https://najlepszewkuchni.pl/przepis/dynia/
Dodaj komentarz