Jak uprawiać kiełki?

W Polsce jeszcze do niedawna kiełki znane były głównie pod postacią wielkanocnej rzeżuchy, ale od kilku lat są łatwo dostępne w sprzedaży. Nic w tym dziwnego, świeże kiełki są przysmakiem nie tylko dla miłośników kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, kanapek i zdrowych przekąsek. Są bardzo zdrowe, dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych witamin, składników mineralnych oraz błonnika i białka. Można spożywać je na surowo lub po obróbce termicznej. 
Domowa uprawa kiełków jest bardzo łatwa, dlatego zamiast kupować je w supermarkecie zacznij uprawiać je w domu. Z naszymi poradami przekonasz się jakie to proste. :)

Czym są kiełki?
Kiełki to nasiona, które pod wpływem wody (lub gleby) i światła zaczynają się budzić do życia. Dzięki składnikom odżywczym zawartym w nasionie zaczyna ono przekształcać się w roślinę, wypuszczając tzw. liścienie (zieloną część kiełków). Kiełki są niesamowicie wdzięczną uprawą - nie wymagają dużo światła ani miejsca, nie potrzebują zbyt dużo uwagi, a ich uprawa jest prosta i szybka. Kiełkować można nie tylko warzywa, ale także kwiaty, jak na przykład nasturcja czy słonecznik.

Dlaczego warto uprawiać kiełki?
Kiełki są lepszym źródłem składników mineralnych niż same nasiona. Zawierają najwięcej białek, witamin, składników mineralnych, enzymów i innych, korzystnych dla zdrowia związków – do 100% więcej niż nasiona i aż do 1400% więcej niż dorosła roślina. Proces kiełkowania umożliwia nam przyswojenie większej ilości składników mineralnych. Wówczas zachodzi wiele procesów enzymatycznych – substancje zgromadzone w nasionach rozkładane są do prostych i łatwo przyswajalnych związków. Dzięki temu nasz organizm nie musi zużywać swoich enzymów do ich strawienia i szybciej może je wykorzystać do własnych celów.

Wszystko czego potrzebujesz do uprawy kiełków to: nasiona, woda, światło, powietrze i odpowiednie miejsce. Nie wymagają ziemi, stosowania nawozów sztucznych, pestycydów i innych środków ochrony roślin. Są pod tym względem lepsze niż jakiekolwiek warzywa dostępne w sklepie, nawet te z ekologicznych upraw.
Uprawa kiełków jest bardzo prosta i szybka. Dojrzałe kiełki możemy jeść już po 4-7 dniach, niezależnie od pory roku. To szczególnie ważne zimą i wczesną wiosną, kiedy w sklepach brakuje świeżych warzyw. Kiełki możemy jeść na surowo, pić w postaci koktajlu, gotować, smażyć, robić dipy, pasty kanapkowe i dodawać wszędzie tam, gdzie mamy ochotę.



Jak uprawiać kiełki?
Pierwszym krokiem do założenia domowej hodowli kiełków jest zakup odpowiednich nasion. Pamiętaj, że nie wszystkie kiełki warzyw nadają się do spożycia. Na kiełki powinno się przeznaczać nasiona odpowiednio przygotowane do tego celu. Nasiona, które nie są przeznaczone na kiełki mogą być zaprawiane nawozami lub zawierać środki konserwujące. Preparaty, którymi zostały potraktowane, mogą działać szkodliwie na ludzki organizm. Dlatego do podkiełkowywania wybieraj tylko nasiona z opakowań oznaczonych jako "nasiona na kiełki". Poza nasionami potrzebny będzie też czysty słoik, gumka i gaza.

Przygotowanie kiełków:
Starannie opłukane nasiona namocz w letniej, przegotowanej wodzie. Ziarna przepłucz i wsyp do słoika, a następnie zalej przegotowaną, letnią wodą. Mniejsze i drobniejsze nasiona namocz przez 4-6 godzin, większe ok 10 - 12 godzin. Najlepiej zalej ziarna na noc. 
Następnego dnia na słoik nałóż gazę i gumkę, a wodę, w której moczyły się ziarna wylej. Nasiona przepłucz dwukrotnie wylewając wodę.
Słoik zabezpieczony gazą ustaw na skos w filiżance lub niewielkiej misce tak, aby nadmiar wody mógł odpłynąć, a do ziaren był stały dostęp powietrza. 
Nasiona płucz kilka razy dziennie, najlepiej 3-4. Pamiętaj, aby dokładnie odsączyć wodę po każdym płukaniu. Kiełki powinny być delikatnie wilgotne, ale nie mogą leżeć w wodzie ponieważ mogą zacząć pleśnieć.
Kiełki najlepiej rosną w półcieniu, nie należy zostawiać ich na pełnym słońcu (np. na parapecie), ponieważ może pojawić się pleśń. Rosnące kiełki trzeba porozdzielać (pod strumieniem zimnej wody), aby zapewnić wszystkim nasionom dostęp powietrza. Przyspieszamy w ten sposób wzrost i efektywność naszej plantacji.
Przed spożyciem kiełków należy usunąć nasiona, które nie wykiełkowały. W tym celu wsyp kiełki do miski i zalej je wodą. Puste łupinki nasion wypłyną na powierzchnię i można je zebrać łyżką lub odlać. Zawartość miski ostrożnie przelej z powrotem do pojemnika i usuń niewykiełkowane nasiona, które zostaną na dnie. 

Gotowe kiełki najlepiej jest jeść od razu, pozostałe można przechowywać w lodówce do ok. 7 dni. Przed umieszczeniem w lodówce kiełki dokładnie osusz. Przechowuj je w woreczku, który wcześniej nakłuj, aby kiełki miały dostęp powietrza. Smacznego!

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.