Ciecierzycę upraż przez parę minut na suchej patelni. Następnie zmiel na „mąkę”. Przesiej przez sito, żeby odcedzić niezmielone resztki i kawałki. Kawałki zbierz, dolej do nich szklankę wody i ponownie zmiksuj. Zmieloną ciecierzycę połącz z resztkami zmielonymi razem z wodą. Dodaj zioła prowansalskie, szczyptę soli i 2 łyżki oleju.
Masę podziel na 2 równe części. Na wytłuszczoną tortownicę wylej połowę masy z ciecierzycy. Piecz przez 15 minut w 250°C. Upieczony spód podważ, aby nie przywierał do spodu tortownicy. Zdejmij z tortownicy pierścień i zostaw tylko dno ze spodem.
Koncentrat przełóż do kubeczka, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszaj. Połową uzyskanego sosu pomidorowego posmaruj spód pizzy. Posyp startym na grubych oczkach tarki serem żółtym. Wierzch pizzy obłóż pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Piecz przez 15 minut w 250°C. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizzę rukolą. Smacznego!
Dodaj komentarz