Pizza na ciecierzycowym spodzie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • czubata szklanka suchej ciecierzycy
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 250 g sera żółtego w kawałku Gouda
  • garść pomidorków koktajlowych
  • opakowanie rukoli (190g)
  • 3 łyżki oleju + trochę oleju do formy
  • 1 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Przygotowanie:

Ciecierzycę prażyć przez parę minut na suchej patelni. Następnie zmielić na „mąkę”. Przesiać przez sito, żeby odcedzić niezmielone resztki i kawałki. Kawałki zebrać, dolać szklankę wody i ponownie zmiksować. Zmieloną ciecierzycę połączyć z resztkami zmielonymi razem z wodą. Dodać zioła prowansalskie, szczyptę soli i 2 łyżki oleju. Masę podzielić na 2 równe części. Na wytłuszczoną tortownicę wylać połowę masy z cieciorki. Piec przez 15 minut w 250 stopniach. Upieczony spód podważyć, aby nie przywierał do spodu tortownicy. Zdjąć z tortownicy pierścień i zostawić tylko dno ze spodem. Koncentrat przełożyć do kubeczka, dodać łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać. Połową uzyskanego sosu pomidorowego posmarować spód pizzy. Posypać startym na grubych oczkach tarki serem żółtym. Wierzch pizzy obłożyć pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Piec przez 15 minut w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypać pizzę rukolą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.