Pizza na ciecierzycowym spodzie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pełna szklanka suchej ciecierzycy
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 250 g sera Gouda Mlekpol w kostce
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 190 g rukoli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę upraż przez parę minut na suchej patelni. Następnie zmiel na „mąkę”. Przesiej przez sito, żeby odcedzić niezmielone resztki i kawałki. Kawałki zbierz, dolej do nich szklankę wody i ponownie zmiksuj. Zmieloną ciecierzycę połącz z resztkami zmielonymi razem z wodą. Dodaj zioła prowansalskie, szczyptę soli i 2 łyżki oleju.



Krok 2

Masę podziel na 2 równe części. Na wytłuszczoną tortownicę wylej połowę masy z ciecierzycy. Piecz przez 15 minut w 250°C. Upieczony spód podważ, aby nie przywierał do spodu tortownicy. Zdejmij z tortownicy pierścień i zostaw tylko dno ze spodem.



Krok 3

Koncentrat przełóż do kubeczka, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszaj. Połową uzyskanego sosu pomidorowego posmaruj spód pizzy. Posyp startym na grubych oczkach tarki serem żółtym. Wierzch pizzy obłóż pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.



Krok 4

Piecz przez 15 minut w 250°C. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizzę rukolą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.