Amerykańskie corn dogs

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 parówek (lub cienkich kiełbasek)
  • 80 g mąki pszennej
  • 85 g mąki kukurydzianej
  • 125 ml mleka Łaciate w temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie wymieszać.
Mleko i jajko przełożyć do osobnej miski i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać płyn do miski z suchymi składnikami i wymieszać aby uzyskać jednolitą, gęstą konsystencję.

Przekroić parówki na równe połowy i nadziać na patyczki do szaszłyków.
Do małego garnka wlać olej i postawić na średnim ogniu na kilka minut.
Zanurzyć parówki w cieście, najlepiej w wąskim i wysokim naczyniu, a następnie wkładać po 2-3 corn dogs do oleju tak aby się nie stykały. Po chwili powinny wypłynąć, zrumienić się i puchnąć.
Można zanurzać je w oleju i obracać tak aby usmażyły się równomiernie.
Po około 2-3 minutach powinny być gotowe.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.