Pieczeń z jagnięciny po angielsku

Jagnięcina pieczona jest daniem idealnie miękkim. Ta przepyszna potrawa może być podawana zarówno z ziemniakami, jak również z gotowanymi warzywami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mięsa jagnięcego z kością
  • - 4 łyżki tłuszczu do smażenia
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 marchew
  • - 1 seler
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka oregano
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 łyżki wody

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę dokładnie myjemy i płuczemy. Następnie przyrządzamy zaprawę z warzyw (bez ziemniaków). Marchew i seler obieramy i kroimy na cienkie plastry, które kropimy lekko 1 łyżką oleju, dodajemy przyprawy, cukier i czekamy, aż puszczą sok.



Krok 2

Zaprawą dokładnie nacieramy mięso, obkładamy warzywami, lekko solimy i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. Przed przystąpieniem do pieczenia z mięsa zbieramy przyprawy i warzywa, a następnie nacieramy mięso drobno posiekanym czosnkiem.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Warzywa smażymy na brytfannie na rozgrzanym tłuszczu, po czym wkładamy je razem z mięsem do gorącego piekarnika. Dodajemy pokrojone w półksiężyce ziemniaki. W czasie pieczenia mięso polewamy powstającym sosem. Mięso pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, aby wewnątrz było różowe. Przygotowaną pieczeń wyjmujemy z piekarnika i kroimy na dość cienkie płaty i układamy na talerzu.



Krok 4

Powstały sos gotujemy z 2 łyżkami wody i polewamy nim przygotowaną pieczeń.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.