Jagnięcina pieczona jest daniem idealnie miękkim. Ta przepyszna potrawa może być podawana zarówno z ziemniakami, jak również z gotowanymi warzywami.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Seler
Jagnięcinę dokładnie myjemy i płuczemy. Następnie przyrządzamy zaprawę z warzyw (bez ziemniaków). Marchew i seler obieramy i kroimy na cienkie plastry, które kropimy lekko 1 łyżką oleju, dodajemy przyprawy, cukier i czekamy, aż puszczą sok.
Zaprawą dokładnie nacieramy mięso, obkładamy warzywami, lekko solimy i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. Przed przystąpieniem do pieczenia z mięsa zbieramy przyprawy i warzywa, a następnie nacieramy mięso drobno posiekanym czosnkiem.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Warzywa smażymy na brytfannie na rozgrzanym tłuszczu, po czym wkładamy je razem z mięsem do gorącego piekarnika. Dodajemy pokrojone w półksiężyce ziemniaki. W czasie pieczenia mięso polewamy powstającym sosem. Mięso pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, aby wewnątrz było różowe. Przygotowaną pieczeń wyjmujemy z piekarnika i kroimy na dość cienkie płaty i układamy na talerzu.
Powstały sos gotujemy z 2 łyżkami wody i polewamy nim przygotowaną pieczeń.
Dodaj komentarz