Angielskie muffiny śniadaniowe

Autor:

MarcinZKuchni

Pyszne bułeczki angielskie, które idealnie sprawdzą się na śniadanie. Możesz je także zabrać na drogę. 

Danie: Śniadanie,

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Danie: Śniadanie,

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki letniego mleka
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 ½ łyżki roztopionego masła
  • kaszka kukurydziana do smażenia

Przygotowanie

Krok 1
W misce mleko, cukier i drożdże mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy w międzyczasie roztopione masło.      

Krok 2
Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do ręki. Jeśli potrzebujemy to dodajemy kilka łyżek mleka dodatkowo.      

Krok 3
Gotowe ciasto przekładamy do czyste miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 45 minut.    

Krok 4
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Odstawione ciasto po upływie czasu przekładamy na blat oprószony mąką. Wałkujemy ciasto na grubość ok 1,3 cm. Bierzemy szklankę i wycinamy kółka. Wychodzi ok 16 sztuk.    

Krok 5
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Posypujemy patelnię kaszką kukurydzianą. Muffinki smażymy po 4-5 minut z jednej i drugiej strony. Powinny być zrumienione.

Krok 6
Bułeczki przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 5 minut. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.  

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis