Pyszne bułeczki angielskie, które idealnie sprawdzą się na śniadanie. Możesz je także zabrać na drogę.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
W misce mleko, cukier i drożdże mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól, i wlewamy mleko z drożdżami.
Wyrabiamy ciasto. Dodajemy w międzyczasie roztopione masło. Na koniec ubijamy białko i delikatnie łączymy z ciastem.
Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 45 minut.
Odstawione ciasto po upływie czasu przekładamy na blat oprószony mąką. Wałkujemy ciasto na grubość ok 1,3 cm.
Bierzemy szklankę i wycinamy kółka. Wychodzi ok 16 sztuk.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Posypujemy patelnię kaszką kukurydzianą. Muffinki przekładamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez ok 10 minut z jednej strony. Gdy brzegi się zarumienią, odwracamy na drugą stronę i smażymy przez 5 do 7 minut, już bez przykrycia.
Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżym masłem i ulubionymi dodatkami.
Dodaj komentarz