Angielskie muffiny śniadaniowe

4.30
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Trudne

Porcje

1

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki

4 szklanki mąki pszennej

1 ½ szklanki letniego mleka

1 ¼ łyżeczki soli

2 łyżeczki suchych drożdży

2 łyżki cukru

1 jajko

3 ½ łyżki roztopionego masła

kaszka kukurydziana do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

  • W misce mleko, cukier i drożdże mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy w międzyczasie roztopione masło.      

Krok 2

  • Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do ręki. Jeśli potrzebujemy to dodajemy kilka łyżek mleka dodatkowo.      

Krok 3

  • Gotowe ciasto przekładamy do czyste miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 45 minut.    

Krok 4

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Odstawione ciasto po upływie czasu przekładamy na blat oprószony mąką. Wałkujemy ciasto na grubość ok 1,3 cm. Bierzemy szklankę i wycinamy kółka. Wychodzi ok 16 sztuk.    

Krok 5

  • Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Posypujemy patelnię kaszką kukurydzianą. Muffinki smażymy po 4-5 minut z jednej i drugiej strony. Powinny być zrumienione.

Krok 6

  • Bułeczki przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 5 minut. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.  

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0