Angielskie muffiny śniadaniowe z patelni

Pyszne bułeczki angielskie, które idealnie sprawdzą się na śniadanie. Możesz je także zabrać na drogę.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 ½ szklanki letniego mleka Łaciate
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • białko z 1 dużego jajka
  • 3 ½ łyżki roztopionego masła Łaciate
  • kaszka kukurydziana do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

W misce mleko, cukier i drożdże mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól, i wlewamy mleko z drożdżami.
Wyrabiamy ciasto. Dodajemy w międzyczasie roztopione masło. Na koniec ubijamy białko i delikatnie łączymy z ciastem.



Krok 2

Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 45 minut.



Krok 3

Odstawione ciasto po upływie czasu przekładamy na blat oprószony mąką. Wałkujemy ciasto na grubość ok 1,3 cm.
Bierzemy szklankę i wycinamy kółka. Wychodzi ok 16 sztuk.



Krok 4

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Posypujemy patelnię kaszką kukurydzianą. Muffinki przekładamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez ok 10 minut z jednej strony. Gdy brzegi się zarumienią, odwracamy na drugą stronę i smażymy przez 5 do 7 minut, już bez przykrycia.
Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżym masłem i ulubionymi dodatkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.