Wyśmienity chłodnik litewski to pyszna zupa i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie polecane na gorące, letnie dni, kiedy niekoniecznie chcemy jeść kaloryczny obiad. Zupa dla każdego.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Botwinkę myjemy, obcinamy buraczki, które następnie obieramy i drobno siekamy. Liście i łodygi botwinki również drobno siekamy.
Gotujemy bulion, do którego dodajemy posiekane buraczki, liście i łodygi – całość gotujemy przez ok. 15 minut, do momentu, aż buraczki będą miękkie.
Do garnka dolewamy śmietankę Łaciatą, szczypiorek i koper oraz starte na tarce ogórki.
Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dolewamy również ocet. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby zupa się ochłodziła. Chłodnik podajemy z ugotowanymi i pokrojonymi na ćwiartki jajkami.
Dodaj komentarz