Składniki:

  • - 1 pęczek botwinki
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 0,5 l Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki drobno posiekanego kopru
  • - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • - 2 średniej wielkości ogórki gruntowe
  • - 1 ząbek czosnku
  • - ½ łyżeczki octu
  • - 2 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Botwinkę myjemy, obcinamy buraczki, które następnie obieramy i drobno siekamy. Liście i łodygi botwinki również drobno siekamy.



Krok 2

Gotujemy bulion, do którego dodajemy posiekane buraczki, liście i łodygi – całość gotujemy przez ok. 15 minut, do momentu, aż buraczki będą miękkie.



Krok 3

Do garnka dolewamy śmietankę Łaciatą, szczypiorek i koper oraz starte na tarce ogórki.



Krok 4 

Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dolewamy również ocet. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby zupa się ochłodziła. Chłodnik podajemy z ugotowanymi i pokrojonymi na ćwiartki jajkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.