Aromatyczna tarta dyniowa

Autor:

Beata Pietrus

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód tarty

  • 300 g mąki
  • 200g masło ŁACIATE
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Masa dyniowa

  • 2 jajka
  • 250 g cukru
  • 500 g dyni
  • 250 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego ŁACIATE
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie

Spód tarty

Wyrabiamy ciasto z mąki, masła, soli, cukru i żółtek. Wstawiamy je do lodówki na pół godziny.



Masa dyniowa

Pieczemy w piekarniku dynię bez pestek. Ostudzoną obieramy ze skórki i miksujemy. Dodajemy do niej jajka, mleko skondensowane, cukier i przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy.



Pieczenie

Formę do tarty wykładamy zimnym ciastem, pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wlewamy masę dyniową i pieczemy kolejne 45 minut.



Wskazówki

Tarta najlepiej smakuje następnego dnia

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.