Udka z kurczaka nadziewane kaszą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 5 dag kaszy jęczmiennej
  • ½ kostki rosołowej
  • 5 dag wędzonego boczku
  • ½ cebuli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Papryka mielona

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć i usunąć kości, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.



Krok 2

Kaszę ugotować z dodatkiem kostki rosołowej.



Krok 3

Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę, połączyć z kaszą, dodać posiekany szczypior, doprawić solą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać, ostudzić.



Krok 4

Farszem napełnić przygotowane mięso, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą. Podlać odrobiną wody, włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 1 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.