Pierś z kurczaka z gruszkami

Nie tylko kaczka z gruszkami smakuje wybornie – kurczak również stoi wysoko na podium w tym zestawieniu. Idealne danie na romantyczną kolację i uroczystości rodzinne.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 5 gruszek
  • ½ szklanki żurawiny
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka nacieramy sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Odstawiamy.



Krok 2

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.



Krok 3

Piersi z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wino, miód, gruszki i żurawinę.



Krok 4

Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.