Babeczki na maślance z malinami i kruszonką migdałowo-waniliową

Połączenie malin, migdałów i wanilii sprawdza się zawsze, co stało się inspiracją do powstania tych babeczek. Dzięki dodatkowi maślanki muffinki nie wysychają podczas pieczenia i są naprawdę miękkie. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezy i okoliczności.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 ml maślanki naturalnej Milko lub Mrągowskiej
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masła Łaciate,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g zmielonych na mąkę migdałów,
  • 50 g zimnego masła Łaciate,
  • 40 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 250 g malin świeżych lub mrożonych

Przygotowanie

Krok 1

100 g masła rozpuścić w garnuszku lub mikrofali i ostudzić. Połączyć z maślanką i jajkami. Krótko zmiksować.



Krok 2

W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.



Krok 3

Wlać mokre składniki do miski ze składnikami suchymi, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ½ malin i wmieszać w masę.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 5

Masło pokroić w kostkę. Ucierać z pozostałymi składnikami palcami do momentu, aż powstanie kruszonka.



Krok 6

Przygotować 18 silikonowych foremek lub formę na babeczki z papilotkami. Rozlać masę do około ¾ wysokości foremki. Następnie ułożyć na górze pozostałe maliny. Posypać równomiernie kruszonką.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.



Wskazówki

Jeśli używamy mrożonych malin, nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania, prawdopodobnie będzie jednak trzeba wydłużyć nieco czas pieczenia.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.