Bajgle z serkiem śmietankowym, szynką i ogórkiem

Bajgle to śniadanie oryginalne i smaczne. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami kanapkowymi. W tym wydaniu bardzo klasyczne i chrupiące dzięki ogórkowi.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej chlebowej
  • - 300 ml wody przegotowanej
  • - 7 g suchych drożdży
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 żółtko
  • - sezam jasny i ciemny do posypania

Dodatki:

  • - 6 plasterków cienkich szynki
  • - serek śmietankowy Łaciaty
  • - ½ ogórka zielonego
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże. Mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Najlepiej zostawić je na 1,5 godziny.



Krok 2

Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formułujemy kulę i robimy otwór palcem (ok 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostawiamy na blaszce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na około 35 minut.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik 200 stopni C. Gotujemy w garnku ok 2 litry wody i dodajemy cukier. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo bajgle i gotujemy z każdej strony po ok 1-2 minut. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia.



Krok 4 

Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy na niej odcieknięte bajgle. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 12 – 15 minut, aż skórka będzie lekko złota i chrupiąca.



Krok 5

Ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Bajgla przepołowionego na pół smarujemy serkiem. Układamy plastry ogórka i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy plastry szynki. Przykrywamy bajgle ich górną częścią (również posmarowaną serkiem). Podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.