Bajgle to śniadanie oryginalne i smaczne. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami kanapkowymi. W tym wydaniu bardzo klasyczne i chrupiące dzięki ogórkowi.
Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże. Mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Najlepiej zostawić je na 1,5 godziny.
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formułujemy kulę i robimy otwór palcem (ok 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostawiamy na blaszce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na około 35 minut.
Nagrzewamy piekarnik 200 stopni C. Gotujemy w garnku ok 2 litry wody i dodajemy cukier. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo bajgle i gotujemy z każdej strony po ok 1-2 minut. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia.
Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy na niej odcieknięte bajgle. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 12 – 15 minut, aż skórka będzie lekko złota i chrupiąca.
Ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Bajgla przepołowionego na pół smarujemy serkiem. Układamy plastry ogórka i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy plastry szynki. Przykrywamy bajgle ich górną częścią (również posmarowaną serkiem). Podajemy.
Dodaj komentarz