Aromatyczna potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka, pieczarek i papryki, która może stanowić samodzielne danie lub być podawana z ryżem, lub ziemniakami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 4 podwójne piersi z kurczaka
  • - 1 szklanka octu ryżowego
  • - 10 łyżek miodu
  • - sok z 1 cytryny + skórka otarta
  • - 1 szklanka sosu sojowego
  • - 4 łyżki oleju sezamowego
  • - 2 łyżeczki chili
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka imbiru
  • - 1 papryka czerwona
  • - 250 g pieczarek

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy ocet ryżowy z miodem, imbirem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem sezamowym, skórką z cytryny i przyprawami. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.



Krok 2

W tak utworzonej marynacie umieszczamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Paprykę i pieczarki drobno kroimy.



Krok 3

Kurczaka przekładamy na patelnię i podsmażamy. W osobnym naczyniu powoli redukujemy marynatę, aż utworzy się sos.



Krok 4

Do kurczaka dodajemy pieczarki i paprykę, razem podsmażamy przez 5 minut, po czym dolewamy sos i dusimy ok. 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.