Potrawka z kurczaka, pieczarek i papryki, która może stanowić samodzielne danie lub być podawana z ryżem, lub ziemniakami.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja, Sezam
Mieszamy ocet ryżowy z miodem, imbirem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem sezamowym, skórką z cytryny i przyprawami. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
W tak utworzonej marynacie umieszczamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Paprykę i pieczarki drobno kroimy.
Kurczaka przekładamy na patelnię i podsmażamy. W osobnym naczyniu powoli redukujemy marynatę, aż utworzy się sos.
Do kurczaka dodajemy pieczarki i paprykę, razem podsmażamy przez 5 minut, po czym dolewamy sos i dusimy ok. 5 minut.
Dodaj komentarz