Bakłażany z mieloną jagnięciną i żółtym serem

Zapiekane bakłażany faszerowane soczystym mięsem jagnięcym to idealny pomysł na ciekawe, odświętne danie, na które każdy zwróci uwagę. Jego przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu, a efekt jast bardzo zadowalający.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 duże bakłażany
  • - 200 g mielonej jagnięciny
  • - 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 1 cebula
  • - 50 g startego parmezanu
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy łyżeczką środki. Środki tniemy w drobną kostkę.



Krok 2

Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, środki bakłażanów i przyprawy. Dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i wszystko razem dusimy jeszcze 10 minut.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bakłażany faszerujemy mięsem mielonym, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.