Zapiekane bakłażany faszerowane soczystym mięsem jagnięcym to idealny pomysł na ciekawe, odświętne danie, na które każdy zwróci uwagę. Jego przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu, a efekt jast bardzo zadowalający.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy łyżeczką środki. Środki tniemy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, środki bakłażanów i przyprawy. Dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i wszystko razem dusimy jeszcze 10 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bakłażany faszerujemy mięsem mielonym, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Dodaj komentarz