Barszcz biały z białą kiełbasą i ziemniakami to klasyczne polskie danie. Pyszny, zdrowy, sycący, podawany na Wielkanoc i nie tylko. Danie znane każdemu. Nie trzeba go specjalnie przedstawiać.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Warzywa (oprócz cebuli) obieramy, kroimy w dość duże kawałki i zalewamy 2 l zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy przez 1 godzinę. Po tym czasie z garnka usuwamy warzywa.
Do wywaru dodajemy zakwas, a następnie białą kiełbasę, gotujemy przez 5 minut, po czym wyjmujemy kiełbasę z garnka. Boczek razem z cebulą i czosnkiem kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, po czym dodajemy do wywaru.
Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę i gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w grube plastry.
Ziemniaki razem z kiełbasą oraz śmietanką Łaciatą umieszczamy w zupie i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku majerankiem. Na koniec do barszczu dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka.
Dodaj komentarz