Barszcz biały z białą kiełbasą i ziemniakami

Barszcz biały z białą kiełbasą i ziemniakami to klasyczne polskie danie. Pyszny, zdrowy, sycący, podawany na Wielkanoc i nie tylko. Danie znane każdemu. Nie trzeba go specjalnie przedstawiać.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 białe kiełbasy
  • - 2 l wody
  • - 100 g wędzonego boczku
  • - 5 ziemniaków
  • - 2 małe marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 kulki zielna angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki oleju
  • - 200 ml zakwasu na barszcz biały

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa (oprócz cebuli) obieramy, kroimy w dość duże kawałki i zalewamy 2 l zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy przez 1 godzinę. Po tym czasie z garnka usuwamy warzywa.



Krok 2

Do wywaru dodajemy zakwas, a następnie białą kiełbasę, gotujemy przez 5 minut, po czym wyjmujemy kiełbasę z garnka. Boczek razem z cebulą i czosnkiem kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, po czym dodajemy do wywaru.



Krok 3

Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę i gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w grube plastry.



Krok 4 

Ziemniaki razem z kiełbasą oraz śmietanką Łaciatą umieszczamy w zupie i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku majerankiem. Na koniec do barszczu dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.