Beza - owocowy ogród

Autor:

Renata

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Tort Pavlowa

  • 6 białek
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki kartoflanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem śmietankowy oraz owoce do ozdoby

  • 400 mll śmietanki łaciatej 30 %
  • 250 g Serka Mascarpone MLEKPOL,
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Owoce - sezonowe najlepiej drobne

Przygotowanie

Z czułością bierzemy się za miksowanie składników.

Białka przy pomocy miksera ubijamy ok. 2 minuty - po tym czasie dodajemy szczyptę soli.
Miksujemy nadal do uzyskania gęstej piany - dodajemy wtedy po łyżce cukier.
Miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca i jednolita.
Ubijamy nadal dodajemy stopniowo mąkę kartoflaną oraz po kilka kropli sok z cytryny.
Miksujemy jeszcze chwilę.
Na blaszce lub spodzie tortownicy rozkładamy papier do pieczenie i łyżką formujemy z przygotowanej masy bezowej - kopczyk.
Pieczemy w piekarniku przy użyciu termoobiegu około 10 minut w temperaturze 160 st.C, - potem zmniejszamy temperaturę do 120 st C - i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny.
Po tym czasie pozostawiamy bezę w piekarniku - bez otwierania do ostygnięcia.



Krem śmietankowy.

Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy stopniowo Serek Mascarpone, dodajemy stopniowo cukier waniliowy oraz cukier puder. Na wystudzoną bezę wykładamy łyżką krem - wierzch tortu dekorujemy owocami - zgodnie z naszą fantazją.



Wskazówki

Przygotowujemy składniki o temperaturze pokojowej. Miksujemy produkty w metalowym lub szklanym naczyniu. Masę bezową wykładamy na blaszkę do upieczenia bez nadmiernej staranności po prostu tworzymy taką wyspę. Na upieczoną bezę gdy wykładamy krem beza może się połamać - nie jest to problemem. Ważne jest aby było sporo wyłożonych na wierzch owoców - dowolnych, one decydują o smaku naszej bezy. Smacznego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.