Białka przy pomocy miksera ubijamy ok. 2 minuty - po tym czasie dodajemy szczyptę soli.
Miksujemy nadal do uzyskania gęstej piany - dodajemy wtedy po łyżce cukier.
Miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca i jednolita.
Ubijamy nadal dodajemy stopniowo mąkę kartoflaną oraz po kilka kropli sok z cytryny.
Miksujemy jeszcze chwilę.
Na blaszce lub spodzie tortownicy rozkładamy papier do pieczenie i łyżką formujemy z przygotowanej masy bezowej - kopczyk.
Pieczemy w piekarniku przy użyciu termoobiegu około 10 minut w temperaturze 160 st.C, - potem zmniejszamy temperaturę do 120 st C - i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny.
Po tym czasie pozostawiamy bezę w piekarniku - bez otwierania do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy stopniowo Serek Mascarpone, dodajemy stopniowo cukier waniliowy oraz cukier puder. Na wystudzoną bezę wykładamy łyżką krem - wierzch tortu dekorujemy owocami - zgodnie z naszą fantazją.
Przygotowujemy składniki o temperaturze pokojowej. Miksujemy produkty w metalowym lub szklanym naczyniu. Masę bezową wykładamy na blaszkę do upieczenia bez nadmiernej staranności po prostu tworzymy taką wyspę. Na upieczoną bezę gdy wykładamy krem beza może się połamać - nie jest to problemem. Ważne jest aby było sporo wyłożonych na wierzch owoców - dowolnych, one decydują o smaku naszej bezy. Smacznego.
Dodaj komentarz