Masło Łaciate wraz z 100 ml mleka Łaciate i 0,5 szklanki cukru wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia i połączenia składników, co jakiś czas mieszając.
Po rozpuszczeniu się i połączeniu składników w garnuszku należy pozostawić jego zawartość do przestudzenia.
Po przestudzeniu mieszanki z tłuszczu, mleka i cukru dodajemy kakao - płaską łyżeczkę mieszamy do połączenia się kakao z mieszanką.
Następnie dodajemy mleko w proszku - mieszamy do uzyskania gładkiej masy i całkowitego połączenia się mleka z resztą składników. Teraz wystarczy już podzielić uzyskaną czekoladę na porcje dla wielkich łasuchów (powinno wystarczyć na 3 do 4 porcji).
Jeżeli ktoś lubi może dodać do czekolady orzechy, rodzynki, płatki np. kukurydziane.
Czekolada może być wykorzystana do przekładania wafelków lub innych deserów, ale wówczas należy zmniejszyć ilość dodawanego mleka w proszku. :)
Dodaj komentarz