Czekolada mojej mamy

Autor:

ormen

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 125 g masła Łaciate,
  • 100 ml mleka Łaciate,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka kakao,
  • 0,25 kg mleka w proszku Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Masło Łaciate wraz z 100 ml mleka Łaciate i 0,5 szklanki cukru wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia i połączenia składników, co jakiś czas mieszając.





Krok 2

Po rozpuszczeniu się i połączeniu składników w garnuszku należy pozostawić jego zawartość do przestudzenia.





Krok 3

Po przestudzeniu mieszanki z tłuszczu, mleka i cukru dodajemy kakao - płaską łyżeczkę mieszamy do połączenia się kakao z mieszanką.





Krok 4

Następnie dodajemy mleko w proszku - mieszamy do uzyskania gładkiej masy i całkowitego połączenia się mleka z resztą składników. Teraz wystarczy już podzielić uzyskaną czekoladę na porcje dla wielkich łasuchów (powinno wystarczyć na 3 do 4 porcji).





Wskazówki

Jeżeli ktoś lubi może dodać do czekolady orzechy, rodzynki, płatki np. kukurydziane.

Czekolada może być wykorzystana do przekładania wafelków lub innych deserów, ale wówczas należy zmniejszyć ilość dodawanego mleka w proszku. :)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.