Beza Pavlova

Autor:

Beata Pietrus

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Beza

  • 5 białek z dużych jajek
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

Bita śmietanka

  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Owoce

  • Po 50 g owoców (wg uznania):
  • poziomki
  • truskawki
  • jagody
  • maliny
  • jeżyny
  • borówki amerykańskie

Przygotowanie

Beza

Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, czekoladę i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia uformować okrągły placek z piany. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze przez 40 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezę przez ok 2 godziny.



Śmietanka

Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym. Masą posmarować przestudzoną bezę.



Owoce

Na wierzch ułożyć owoce.



Wskazówki

Podawać jak najszybciej po przygotowaniu, ewentualnie trzymać w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.