Pizza na bogato

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

  • 10 dag startego żółtego sera
  • 3-4 łyżki ketchupu do pizzy
  • 1 pieczony filet z kurczaka
  • 6-7 plasterków parzonego boczku
  • 1 cebula
  • 15-20 dag pieczarek

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże z wodą, sól, oliwę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 15-20 minut).





Krok 2

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.





Krok 3

Następnie ciasto posmarować ketchupem. Pokrojone w plasterki upieczone mięso i boczek ułożyć na posmarowanym ketchupem cieście.





Krok 4

Posypać drobno posiekaną cebulą, pokrojonymi w kostkę pieczarkami i startym na tarce żółtym serem.





Krok 5

Pizzę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 250°C około 12-15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.