Oponki z serem mascarpone

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Krok 2

  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wódki albo spirytusu
  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, sodę i cukier. Dodaj mascarpone oraz jajka (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Składniki wymieszaj, dodaj wódkę lub spirytus i zagnieć gładkie ciasto.



Krok 2

Stolnicę lub blat kuchenny oprósz mąką, przełóż ciasto i rozwałkuj je na grubość 1 cm. Odwróconą szklanką lub okrągłą foremką do ciasteczek wytnij kółka, a następnie małym kieliszkiem wycinaj środek. Wycięte oponki ułóż na posypanej mąką desce.



Krok 3

W garnku lub w głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj oponki - po 4 -5 sztuk na raz, nie więcej. Oponki powinny swobodnie unosić się na tłuszczu. Smaż je przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią i będą miały złocisty, jasnobrązowy kolor.



Krok 4

Usmażone oponki wyjmij ostrożnie z tłuszczu i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lekko przestudź i jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.