Do miski wsyp mąkę, sodę i cukier. Dodaj mascarpone oraz jajka (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Składniki wymieszaj, dodaj wódkę lub spirytus i zagnieć gładkie ciasto.
Stolnicę lub blat kuchenny oprósz mąką, przełóż ciasto i rozwałkuj je na grubość 1 cm. Odwróconą szklanką lub okrągłą foremką do ciasteczek wytnij kółka, a następnie małym kieliszkiem wycinaj środek. Wycięte oponki ułóż na posypanej mąką desce.
W garnku lub w głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj oponki - po 4 -5 sztuk na raz, nie więcej. Oponki powinny swobodnie unosić się na tłuszczu. Smaż je przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią i będą miały złocisty, jasnobrązowy kolor.
Usmażone oponki wyjmij ostrożnie z tłuszczu i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lekko przestudź i jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz