Bezglutenowy budyń jaglany z karmelizowanymi owocami

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka Łaciate UHT bez laktozy 1,5%
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1/2 gruszki
  • 1 banan
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do garnka wsypać kaszę jaglaną i podprażyć. Wlać mleko, dodać szczyptę soli i aromat wanilinowy. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu, aż do miękkości. Pokroić banana w półplasterki, a jabłko w drobną kostkę. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić owoce z orzechami. Dodać miód i sok z cytryny, a następnie smażyć przez ok. 3-4 minuty. Miód powinien oblepić owoce i przyjąć konsystencję lekkiego karmelu. Ugotowaną kaszę przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładki krem. Budyń należy ułożyć w słoiczku warstwami. Najpierw budyń jaglany, potem owoce, budyń i znowu owoce. Dodać szczypty cynamonu do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.