Domowy ketchup

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2kg pomidorów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory obrać i pozbyć się twardych części. Łatwiej będzie się pozbyć skórki, jeśli wcześniej sparzymy pomidory wrzątkiem. Obrane pomidory kroimy w kostkę.



Krok 2

Cebulę i czosnek drobno siekamy i zrumienić na oleju lub maśle.



Krok 3

Do cebuli i czosnku dodać pomidory. Całość gotować na niewielkim ogniu przez 30-40 minut.



Krok 4

Po tym czasie warzywa przecieramy, dodajemy ocet, musztardę i przyprawy.



Krok 5

Wszystko razem gotować przez 30-60 minut, w zależności od tego, jaką gęstość ketchupu, chcemy uzyskać. Im dłużej będziemy gotować tym będzie bardziej gęsty.



Krok 6

Tak powstały ketchup przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.