Sałatka ciecierzycowa z pomidorkami koktajlowymi

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej, ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnego humusu.

Nasza nietypowa sałatka jest prosta w przygotowaniu i pyszna. Nada się na każdą okazję!

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chili
  • woda

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę przygotuj wcześniej. Włóż ją do garnka i zalej wodą, aż do zakrycia. Odstaw na minimum 12 godzin, aby napęczniała. Po tym czasie opłucz ją dokładnie i znów przełóż do garnka. Zalej 3 razy większą ilością wody, niż jest ciecierzycy. Posól i gotuj ok. 80 minut od zagotowania. Odcedź na sitku.



Krok 2

Kiedy ciecierzyca będzie już gotowa, zetrzyj kapustę na tarce o drobnych oczkach. Brokuł pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 3

Kapustę wymieszaj z ciecierzycą, brokułem, roszponką i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dodaj drobno posiekaną papryczkę chili. Sałatkę podawaj od razu. Smacznego!



Wskazówki

Najlepiej wymoczyć ciecierzycę w nocy, aby po południu móc przygotować sałatkę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.