Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej, ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnego humusu.
Nasza nietypowa sałatka jest prosta w przygotowaniu i pyszna. Nada się na każdą okazję!
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Ciecierzycę przygotuj wcześniej. Włóż ją do garnka i zalej wodą, aż do zakrycia. Odstaw na minimum 12 godzin, aby napęczniała. Po tym czasie opłucz ją dokładnie i znów przełóż do garnka. Zalej 3 razy większą ilością wody, niż jest ciecierzycy. Posól i gotuj ok. 80 minut od zagotowania. Odcedź na sitku.
Kiedy ciecierzyca będzie już gotowa, zetrzyj kapustę na tarce o drobnych oczkach. Brokuł pokrój na mniejsze kawałki.
Kapustę wymieszaj z ciecierzycą, brokułem, roszponką i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dodaj drobno posiekaną papryczkę chili. Sałatkę podawaj od razu. Smacznego!
Najlepiej wymoczyć ciecierzycę w nocy, aby po południu móc przygotować sałatkę.
Dodaj komentarz