Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej, ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnego humusu. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i pyszna.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Mimo, iż wykonanie sałatki jest proste, odpowiednio wcześniej musimy przygotować ciecierzycę, którą wkładamy do garnka i zalewamy 4 porcjami wody. Zostawiamy na minimum 12 godzin, aby napęczniała. Po upływie tego czasu, płuczemy ciecierzycę i wkładamy do garnka z wodą, który zalewamy 3 razy większą ilością wody niż jest ciecierzycy. Teraz musimy ją lekko osolić i gotować przez około 80 minut od zagotowania wody, następnie odcedzamy na sicie.
Kiedy ciecierzyca jest już gotowa, zaczynamy ścierać czerwoną kapustę na tarce o drobnych oczkach. Brokuł tniemy na mniejsze części używając noża.
Czerwoną kapustę mieszamy z ciecierzycą, brokułem, roszponką i przepołowionymi pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili.
Najlepiej wymoczyć ciecierzycę w nocy, aby po południu móc przygotować sałatkę.
Dodaj komentarz