Sałatka ciecierzycowa z pomidorkami koktajlowymi

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej, ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnego humusu. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i pyszna.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g ciecierzycy
  • - pół główki czerwonej kapusty
  • - 1 brokuł
  • - 1 opakowanie roszponki
  • - 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • - 1 papryczka chili

Przygotowanie

Krok 1

Mimo, iż wykonanie sałatki jest proste, odpowiednio wcześniej musimy przygotować ciecierzycę, którą wkładamy do garnka i zalewamy 4 porcjami wody. Zostawiamy na minimum 12 godzin, aby napęczniała. Po upływie tego czasu, płuczemy ciecierzycę i wkładamy do garnka z wodą, który zalewamy 3 razy większą ilością wody niż jest ciecierzycy. Teraz musimy ją lekko osolić i gotować przez około 80 minut od zagotowania wody, następnie odcedzamy na sicie.



Krok 2

Kiedy ciecierzyca jest już gotowa, zaczynamy ścierać czerwoną kapustę na tarce o drobnych oczkach. Brokuł tniemy na mniejsze części używając noża.



Krok 3

Czerwoną kapustę mieszamy z ciecierzycą, brokułem, roszponką i przepołowionymi pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili.



Wskazówki

Najlepiej wymoczyć ciecierzycę w nocy, aby po południu móc przygotować sałatkę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.