Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona smakuje wybornie, jest soczysta i pyszna. Idealna na Wielkanoc, jednak równie dobrze możemy podać ją np. na sobotnie śniadanie. Polecana dla każdego. Warto spróbować ten tradycyjny produkt w innym wydaniu.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg białej surowej kiełbasy
  • - sok z ½ cytryny
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • - 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Kiełbasę wkładamy do garnka z wodą. Podgrzewamy do momentu, aż woda prawie zacznie wrzeć.



Krok 2

Zdejmujemy z palnika, pozostawiamy ją w wodzie na 30 minut do ostygnięcia.



Krok 3

Następnie kiełbasę wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny.



Krok 4

Kiełbasę w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut. Dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.