Podzielone na porcje umyte żeberka włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli, wlać około 1,5 l zimnej wody i ugotować. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć.
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Soczewicę namoczyć na 2 godziny.
Do garnka z rosołem wsypać przygotowane warzywa i osączoną soczewicę. W międzyczasie dodać pokrojoną cebulę i por, gotować do miękkości warzyw.
Mięso oddzielić od kości, podzielić na kawałki, włożyć do zupy.
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Zupa warzywna z soczewicą i żeberkami to propozycja na bardzo smaczne i sycące, jesienne danie. Polecam.
Dodaj komentarz