Zupa warzywna z soczewicą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler, Soja

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • ½ małego selera
  • ⅓ szkl. soczewicy zielonej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Podzielone na porcje umyte żeberka włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli, wlać około 1,5 l zimnej wody i ugotować. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć.



Krok 2

Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 3

Soczewicę namoczyć na 2 godziny.



Krok 4

Do garnka z rosołem wsypać przygotowane warzywa i osączoną soczewicę. W międzyczasie dodać pokrojoną cebulę i por, gotować do miękkości warzyw.



Krok 5

Mięso oddzielić od kości, podzielić na kawałki, włożyć do zupy.



Krok 6

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Zupa warzywna z soczewicą i żeberkami to propozycja na bardzo smaczne i sycące, jesienne danie. Polecam.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.