Sałatka z porem

Pyszny tradycyjny przepis na sałatkę, która doskonale nadaję się na Wielkanocny stół. Możesz ją przygotować także na inne okolicznościowe. Na pewno zasmakuje domownikom

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 pory
  • - 4 jaja
  • - 1 ogórek konserwowy
  • - natka pietruszki
  • - świeży szczypior
  • - 50 ml majonezu
  • - 50 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżka musztardy
  • - ok 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - ok 1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1
Pory dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki i parzymy we wrzątku. Następnie je odcedzamy.  

Krok 2
Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Czas gotowania jajek zależy od ich wielkości, średni czas to około 11-14 minut.

Krok 3
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekamy, a następnie łączymy nasze składniki dodając majonez, Śmietankę Łaciatą oraz musztardę.

Krok 4
Całość przyprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na ok. 1h do lodówki. Przed podaniem sałatkę możemy udekorować jajkiem ugotowanym na twardo.  

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis