Bigos z kapusty pekińskiej

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Bigos:

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pętka kiełbasy cienkiej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 papryki
  • 5 cebuli
  • 5 ogórków kiszonych
  • 280 g keczupu pikantnego

Kuleczki :

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę pekińską, pokroić, przełożyć do garnka, podlać małą ilością wody, posolić, dusić na wolnym ogniu.



Krok 2

Ogórki kiszone i kiełbasę pokroić w paseczki.



Krok 3

Cebulę obrać, pieczarki umyć, osączyć i pokroić w plasterki.



Krok 4

Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.



Krok 5

Wszystkie składniki przesmażyć oddzielnie na tłuszczu, dodać do kapusty, razem z czosnkiem, poddusić. Z mielonego mięsa, formować małe kulki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na złoty kolor, przełożyć do reszty składników, dodać keczup, przyprawić przyprawami do smaku, chwilę poddusić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.