Klopsiki jagnięce po sycylijsku

Bardzo proste w przygotowaniu i pięknie wyglądające klopsiki podane w aromatycznym, pachnącym sosie. Kto raz spróbuje tej potrawy, koniecznie będzie chciał do niej powrócić. Idealnie smakuje z makaronem lub ryżem.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej jagnięciny
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • garść bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 150 g sera tartego

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy i łączymy z mięsem mielonym. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy do jagnięciny, razem z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki.



Krok 2

Bulion zagotowujemy i gotujemy w nim klopsiki.



Krok 3

Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy ugotowane klopsiki, podlewamy bulionem i całość dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem i płatkami migdałowymi. Następnie dusimy jeszcze przez 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.