Bardzo proste w przygotowaniu i pięknie wyglądające klopsiki podane w aromatycznym, pachnącym sosie. Kto raz spróbuje tej potrawy, koniecznie będzie chciał do niej powrócić. Idealnie smakuje z makaronem lub ryżem.
Danie: Obiad
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy i łączymy z mięsem mielonym. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy do jagnięciny, razem z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki.
Bulion zagotowujemy i gotujemy w nim klopsiki.
Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy ugotowane klopsiki, podlewamy bulionem i całość dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem i płatkami migdałowymi. Następnie dusimy jeszcze przez 15 minut.
Dodaj komentarz