Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 20 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli

Bita śmietana:

  • 2,5 szklanki śmietanki Łaciata 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wody
  • 3 galaretki cytrynowe

Mus z jabłek:

  • 1 kg jabłek
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wody
  • Cukier do smaku

Poncz:

  • 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • Kilka biszkoptów
  • 5 dag czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Obrane jabłka wsypać do rondla, wlać szklankę wody, rozgotować. Zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką, dosłodzić, odłożyć do stężenia.





Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180°C. Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty. Oba blaty skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Na jeden blat wyłożyć tężejący mus z jabłek, odłożyć do lodówki do stężenia.





Krok 3

Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie ciągle ubijając wlać płynną galaretkę.





Krok 4

⅔ kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek i przykryć drugim biszkoptem.





Krok 5

Resztą kremu posmarować wierzch ciasta, posypać pokruszonymi biszkoptami i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki do stężenia.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.